erikoispostaus; vuokraponini kautta aikojen

Yhessä kommentissa heitettiin tälläinen ajatus, ja mun mielestä se oli niin hyvä, että piti toteuttaa! Kuitenkin nykyäänkin saatan mainita näiden vanhojen nimiä, jotka uudemmille lukijoille eivät sano mitään. Tää on sitten oikein pitkä.... Joten eiköhän aloiteta!

***

Vuonna 2011, Liljojen saatua oma hevonen, päädyin Överby -nimiselle tallille heidän mukanansa. Kesän tullessa kohdalle osui eestinhevostamma Mari. Tämähän siis hoitui vielä ihan alkuun Ellun soittaessa omistajalle, oma ujous oli vielä sen verran vahva.. Kuitenkin saatiin sillä puhelulla sovittua koeratsastus ja olin todella innoissani!
 Silloin en kuitenkaan osannut vaatia sen kummempia, sekä ajatus oli vaan siinä, että ''vihdoinkin vuokrahevonen jolla saan mennä itsenäisesti!'' Koeratsastuksessa rouva Mari oli aivan patalaiska, ei mitään hajua oikeinpäin liikkumisesta (okei, tässä tapauksessa voidaan puhua ehkä muodosta - muusta en tiennyt..) ja omistajan piti käydä laittamassa se liikkumaan eteen selästä käsin. Jos oikein muistan niin otin vielä loppuun satulan pois, sekä kävin laukkaamassa yhden mäen. Muistan sen kuitenkin, että olin niiin iloinen!

Joskus kolmannella kerralla rohkenin jo alkaa hakemaan turpaa siltä alas ja siitä eteenpäin se alkoi jo hakeutumaan herkemmin kokoajan. Olin tietenkin ihan onneni kukkuloilla kun edessäni oli kaartuva kaula, mutta nyt kun tarkemmin ajattelen niin taisi Mari aina painaa ihan pirusti kädelle..Heh. Marin kanssa käytiin kerran koulutunnilla ja pari kertaa ehdin hypätä sillä. Käytiin Marsun kanssa myös maastoilemassa ja kun vikoilla kerroilla se suostui vihdoinkin ylittämään junaradan, ajattelin tietenkin että se luottaisi minuun niin paljon. Tietenkin innoistuin asiasta hieman liikaa, mutta kyllä meistä oikeasti tuli kesän aikana hyviäkin ystäviä, etenkin viimeisen viikon aikana kun sain puuhailla sen kanssa useamman kerran. Sitten tulikin ilmi, että poni muuttaisi takaisin Tuusulaan, joka tiesi sitä ettei meidän polku jatkuisi.. Hirveä haiku tuli, syksyllä vielä tuli muutamia itkukohtauksia kesää muistellessa.. ☺Helmiisa


Rotu: eestinhevonen (arvioitu)

Sukupuoli: tamma

Synt: 1999

Säkä: noin. 150cm (?)

Vuokrausaika: noin kaksi kuukautta. (kesä)


:D kolmas kerta..

Kesä 2012, kun pääsin tammaa moikkaamaan.

***

Syksyllä 2011, tarkalleen 30.9.11, elämääni astui niin upea valkoinen pieni poni. Ja pitäähän tässä sekin nyt sanoa, Liljojen hevosen muutettua toiselle tallille, löysin Ponin. Poni, nimeltään Poni, joka on opettanut mulle tähän mennessä ylivoimaisesti eniten, vaikeuksien kautta voittoon. 
 Koeratsastus meni silloin mielestäni ihan hyvin, tykkäsin Ponista ja ajattelin, ettei se kovin vaikea nyt ole.. Laukassa en tosin saanut sitä liikkumaan halutulla tavalla, mutta otin rennosti ja nauroin sen ylisöpölle laukalle! Uskoin, että jos alkaa jo näin hyvin niin ei tarvi kuukauttakaan kun menee tosi hyvin! ...Väärässä olin. 

Ihan järkyttävää, haluun olla rehellinen joten älkää saako mua katumaan tän laittamista..

Ekat kerrat meni ok. Laukka nyt oli mitä oli, siinä se ei mennyt ''muodossa''. Ravissakaan ei missään rehellisessä peräänannossa mennyt tietenkään, ja oli ajoittain turhan vahva edestä.. Talvea kohden alamäki jatkui. Ihankuin ongelmia ei olisi tarpeeksi, lumien tullessa Poni aloitti ihan älyttömän kyttäämisen. Maisemien katselun, ja ihansama mitä oli sitä ennen tekeillään, se kaatui aina siihen... Päädyin maastoilemaan pahimmat kelit, mikä joissain määrissä söi vielä enemmän mua. Aina kun kentälle sitten päästiin, niin ei vaan sujunut, ei MILLÄÄN. Lopetusaikeet kävi vilkkaasti mielessä vuoden vikan ja toisen ekat kuukaudet, ei vaan mikään toiminut. Niin suloinen poni, mutta niin hankala.. Kaiken tämän ajan siis kävin myös ratsastustunneilla muualla, ja kuten osa varmaankin muistaakin tämän tarinan, niin sain purtavaksi käsitteen ''alapohje''. Noh, mitäs mahtaa opettaja tuolla tarkottaa, seuraavalla kerralla ajattelin Ponin kanssa etsiä tuota mystistä alapohjetta. 

Muistan tän kerran niin hyvin. Kentällä oli vain yksi ympyrä, missä pystyi mennä muutakin kuin käyntiä. Ohjat käteen ja kokeilemaan. Siinä toinen uhkaili katsoa alussa yläkautta silmiin, mutta asettui kuitenkin näin käynnissä kuitenkin hetken päästä hieman paremmin, ei kuitenkaan ollut kevyenä siinä. Pelkästään käynnissä, koitin vaan tunnustella miten pitää jalkaa ja vain hahmottaa miten alapohjetta tulisi käyttää. Siinä kun Poni yhtäkkiä napsahti, keveni ja tietyllä tavalla ryhdistäytyi niin sen hämmennyksen määrä.. Hetken kokeilun jälkeen rohkenin ottaa ravia, ja muutaman yrityksen jälkeen siirtymisestä lähtien ne hoitui edestä pyöreinä, Poni kevyenä kädelle ja korvat kuunnellen! Mutta se riemun määrä, kun sama jatkui laukassa... Ekaa kertaa ikinä, kumpaankin suuntaan laukka pyöri ja Poni oli täysin avuilla. 
 ..Ja suuntahan jatkui vain ylöspäin.. Kentät suli, sain niin paljon irti Ponista, loppukesästä jokaikinen kerta meni oikeesti hyvin, tiesin jo miten mun pitäisi siellä olla ja kuinka pyytää.. Vaikka muut ratsastukset meni huonosti, niin Poni oli se joka piti onnistumisineen mut pinnalla.. Mutta kuitenkin, Poni oli aivan liian pieni. Monesta eri syystä, päätin lopettaa vähän ennen aikoja, täydelliseen kertaan. Ja se oli tasan vuosi siitä kuin sillä menin ensimmäisen kerran. Ponia en ole nähnyt sen koommin, mutta toivon että sillä on kaikki niin hyvin kuin niin upealla ponilla pitäisi.

Ponista kun pitää kertoa, niin en vaan voi kertoa lyhyesti, vaan pitää tietää koko tarina! Se on ollut niin mieletöntä miten se vaikutti muhun, ja haluan muiden ymmärtävän sen. ☺


PACE MAKER 


Rotu: rotu tuntematon

Sukupuoli: tamma

Synt: 1995 (arvio)

Säkä: 137cm

Vuokrausaika: vuosi

Video 1, Video 2, Video 3


ystävä


*** 

Talvella 2012, kuvioihin tuli Ponin lisäksi vielä satunnainen vuokraponi, Lucky! Ja kuten aikasemmatkin, niin Luckyyn törmäsin *tittitidititittidii*, Liljojen kautta! Tästä ponista oon tehny joskus aikasemmin ihan kunnon postauksen, joten jätän tämän nyt hieman vaisummaksi. (ja tasapainottaakseni tuota Ponin jättipitkää.)

Luckyn kanssa innostuin esteistä ja sain niihin rutiinia ja rohkeutta. Muutenkin tykkäsin koko ponista ihan hirveän paljon, kiinnyin siihen jo ensimmäisillä kerroilla paljon. Sen kanssa en ottanut paineita sileällä liikkumisesta, se oli myös sillätavalla vapaus arjesta.. Ja kun hyppäämisestä tuli se meiän juttu! Kuitenkin menin sillä kovin epäsäännöllisesti kun olihan se niin pieni, mutta kuitenkin nautin joka kerrasta niiiiin paljon. Viimeiset kerrat kun sillä olen ratsastanut, oli kesällä, kun sillä oli laidunpaikka Gumbölessa. Omana konffispäivänä sekä toisen kerran kun käytiin uittamassa poneja. Hyvät muistot on tästäkin ponista ainiaan, niin ihana persoona koko poni! 


LUCKY


Rotu: rotu tuntematon

Sukupuoli: ruuna

Synt: ?

Säkä: noin. 135cm

Vuokrausaika: noin puoli vuotta

Video 1, Video 2***

Kesän loppupuolella 2012, keksittiin Alisan kanssa lähteä yhdessä etsimään vuokrahevosia! Tällä kertaa keinona toimi ilmoitus Hevostallinetin markkinoilla. Vastausta saatiin vain yhdeltä, Ruubenin ja Rommin omistajalta, joka kertoi Ruubenin ja Vipin kaipaavan vuokraajia. 2.8.12 sitten käytiin kokeilemassa, ja oijoi.. Tästä on niin ristiriitasia muistoja....

Meidät koukattiin asemalta, ja mentiin eka noin kilometrin päässä olevalle laitsalle. En muista nyt missä Vip oli ja miten se saatiin tallille, mutta Alisa jätettiin laitumelle missä oli Ruuben, ja minä menin omistajan kanssa tallille. Siinä sitten laittelin kuntoon suht reippahasti ja kun olin valmis niin T lähti ajamaan autolla takaisin laitsalle, ja minä ratsain ''Joo, kyllä mä osaan tulla sinne!'' .. No enkä osannu.
 Ensimmäiset kylmät väreet tuli siinä vaiheessa (ja melko nopeasti), kun Vip ei halunnut mennä mun valitsemaan suuntaan. Noh, siinä se painotteli jo takasilla kun minä vielä hevosta tuntematta arasti pyydän sitä eteen. Jouduin kuitenkin laskeumaan selästä ja taluttamaan pahimman kohdan ohi. Sitten koitin kavuta uusiksi, ja siinä vasta meni aikaa kun satula meinasi kipata ihan kokoajan ja hevonen liikahteli joka suuntaan! Kun sinne pääsin, niin matka jatkui huimat 10metriä kunnes sama rumba uusiksi.. Nyt oltiin tultu siihen kohtaan mistä olisi voinut kääntyä joko vasemmalle hiekkatielle tai jatkaa asvaltti tieltä eteenpäin. Luotin sitten hevoseen sen verran, että jatkettiin suoraan koska sinne se suostui menemään. Risun pääsin noukkimaan raipaksi ja matka jatkui väärään suuntaan. Kävelin oikeesti aika kauan sitä samaa tietä, kunnes kuulen kuinka mua huudettiin.. No tarinan lopussa päästiin kuitenkin sinne samaiselle laitsalle missä Alisa olikin jo Ruubenin kanssa, ehkä posket astetta punaisempina...

Koeratsastus ei ollut siis antoisa, enkä siellä pellolla saanut mitään otetta koko hevoseen. Se vaan lonksutteli ja irvisti yläkautta, mitä nyt sitten VÄHÄN rupesi pehmenemään edestä tuelle päin, muttei missään nimessä mennyt hyvin. Rehellisesti, en aluksi itse ollut yhtään samaa mieltä siellä alottamisesta kuin Alisa, mutta kuitenkin toisin kävi. Ruubenia kokeilin myös silloin hetken ja kyseisellä hetkellä olisin ehkä mielummin sen kanssa jatkanut muttamutta, ''toisin kävi''!
 Vipin kanssa oon pohtinu ainakin pääni puhki sen suun aukomisen vuoksi ja syksyllä muutenkin harmittelin vähän ties mitä. Talvella pääsin kuitenkin asennoitumaan uusiksi ja jonkinmoinen kehitys tapahtui nyt alkuvuonna 2013. Vipillä oon tapellu ainakin ihan mielettömän hankalassa ravissa istumisessa tän kokoajan, enkä silti vieläkään pysty! Symppis ukko, josta paljastuu välillä jekkumaisia puolia. Nythän olen lopettanut sillä käymisen, mutta käyn ainakin kerran vielä kesän aikana. 


Random Vip


Rotu: lämminverinen

Sukupuoli: ruuna

Synt: 28.4.1996

Säkä: noin 155cm

Vuokrausaika: 2.8.12 - 7.7.13

Video 1, Video 2***

Ja nyt, kesällä 2013, harrastus jatkuu teille valmiiksi tutun ponin kanssa. ;) No, ei se estä tarkempaa syventymistä tähän meiän juttuun!
 Tutustuin Oonaan keväällä ja oikeestaan sitä kautta päädyin Copperin selkään! Pallero, Oonan vuokraponi sekä Copper on kummatkin Natskulla ja kun ilmeni että molemmat muuttaisivat Liljojen pihaan, niin oli mun puolesta aika varma juttu jo! Koeratsastus oli kuitenkin vielä vanhalla tallilla, ja no..Eihän sekään kehuttavasti mennyt, mutta kuitenkin potentiaalinen poni kumpaankin lajiin, niin miksipä ei! Etenkin kun niin hyvään paikkaan harrastaa oli muuttamassa!

Alkuun mentiin paljon ilman satulaa, sillä sen oma valahti ikävästi lavoille. Nyt ongelma on ratkaistu häntävyöllä, joten ei satulattomuus rajota enään. Copperiin oon ihastunut jo ihan kunnolla, ja kokoajan siihen tutustuu paremmin ja paremmin, ja äksy ulkokuori alkanut jo pehmetä. Umppalumppa on ihan ykkönen! Copperissa näen paljon Luckya; sama pilke esteillä, uteliaisuus sekä tietenkin ulkonäkö. Pientä haavetta olisi päästää radoille, mutta tuskin oma kapasiteetti mihinkään riittäisi tämmöisellä kisajännityksellä.. Mutta, never know!

COPPER CLOUD Rotu: newforest

Sukupuoli: tamma

Synt: 12.7.2004

Säkä: noin 140cm

Vuokrausaika: 26.5.13 --->

Videota heti ensimmäiseksi kun ohjelma alla!

Koeratsastus
niin hieno ♥